Pienen erityisen istuimen metsästys

Miten hankalaa voikaan olla löytää Saagalle sopiva istuin autoon? No sanotaanko että touhu on aivan järjetöntä.

Siis ensinnäkin, kun niitä arvosteluja on jokaasesta mallista pilvin pimein, on blogia ja vlogia, youtubessa videota ja muuta. Mutta missään ei näjy kun erityislapsen perhe testaisisi näitä istuimia? Tollasen 2,5 vuotiaan normaalin lapsen ny iskee melkolailla minkälaiseen penkkiin vaan. Iisipiisiä?

Minähän sitten päättelin että no, kuuluu vissiin istuimet erityispalvelun piiriin, eli saisimme istuimet muitta mutkitta apuvälinekeskuksesta. No ei.

Koska Saaga on nyt vielä sen ikäinen (2,5v) että hän menee vielä ikänsä puolesta istuimessa terveenäkin, tulisi meidän imaista itsemme autoistuinten luvattoman jumalattomaan maailmaan ja etsiä sellainen, ja ihan omakustanteisesti.

Mä jaksoin tasan viis minuuttia surffailla kun jo katosi järki koko touhuun. Siis löytyyhän niitä vaikka mitä hienoja istuimia – on britaxii, maxi-cosii, ja viissataa muuta merkkiä mistä valita. Helppoa eikö? Sit aletaan puhua mitä nimenomaan ERITYINEN lapsi tarvitsee muuta verrattuna tavalliseen lapseen..

Sukelletaan ominaisuuksiin.

Onhan niitä, mutta mitä me tarvitaan, tekee homman haastavaksi.

Kun puhutaan 13,5kg lapsesta, siis 2,5 vuotiaasta.

Kilomäärät jo suosittelee tiettyä istuinmallia, klick, kolmasosa pois tarjonnasta kun pitäisi sitten mielellään saada istuin joka menee 25kg asti, ainakin.

No niin istuimet onkin tässä sarjassa jo suurimmaksi osaksi käännetty nenu menosuuntaan. ensimmäinen tiiliseinä vastassa.

No mitäs sitten kun lapsi on veltto ku perunasäkki, siis kropan hallinta vastasyntyneen tasolla? Ei ole kovin turvallinen fiilis iskeä sellaista mukulaa nenä menosuuntaan joka ei jaksa pitää edes päätään pystyssä. Taitais kolaritilanteessa olla ihan sama sitten onko koko istuinta vai ei.

Eli kaikki nenä menosuuntaan olevat tuolit pois. klick. Puolet valikoimasta hävisi.

Jaahas. Sitten katsomaan niistä mitä jäi niin sellaisia istuimia joissa siis suoja olisi mahdollisimman tukeva. Siis ei voi harkitakkaan kovin väljästi ympäröivää istuinta, koska Saaga tarvitsee tukea myös sivuille. Sivutörmäyksessä Saaga on veltto ohjus, varsinkin pään kohdalta, joten tukea pitäisi olla extra paljon.

Klick.taas sai ottaa osan pois valikoimasta liian ”avonaisina” malleina.

No entäs sitten säätöominaisuudet? Eihän Saagaa voi täysin istumaan laittaa, sehän roikkuis vöitä vasten ja pää painuis rintaan ilman että otsapannalla kiristäis tytön kiinni tuoliin.

tuoli pitäisi siis saada kätevästi makuuasentoon. Siis kätevästi. Ei irroittamalla mitään, tai lisäämällä palkkia jalkojen alle.

No hemmetti. eipä paljon jää vaihtoehtoja.

Ja kun vielä ne jalatki pitäisi mahtua ilman että tytöllä on polvet suussa. voi apua.

Sitten vielä viimeinen niitti on tuo autoon asentamismalli...

Meillä on siis seitsemänpaikkainen auto. Autossa on keskirivillä kolme paikkaa, joista reunimmaiset on isofix raudoilla varustettuja. Toisessa on kiinni britaxin ”kuumoduuli” dualfix (joka siis asiasta kukkaruukkuun on tähän asti on ollut ihan paras ostos huvikummusta, seinäjoelta.) Tuolin saa käännettyä auton ovea kohti, jolloin Saagan siirto sylistä tuoliin on maailman kätevin tehdä. Miksei sellaista saa sillai isompana versiona?? ei tarttis tätä hevonveen turvaistuinviidakkoa kahlata läpi. Ei muuten ole sellaista tarjolla. Mitä toisaalta mä sillä tekisinkään koska..

 

Eli toinen isofix tuolinpaikka on siis toisella reunaa, josta isommat pojat kulkee takimmaiselle penkkiriville. Eli kyseinen sivupenkki kallistetaan kasaan joka kerta, että pojat pääsee siitä yli. Ei siis puhettakaan että siihen voisi laittaa mitään siis pysyvästi kiinni. että klicksklicks joka kerta istuin pois eestä että päästään täyttämään takarivi. juuh ei.

Eli siis istuimen oltava vyökiinnitteinen. Ja että sen pitäis vielä mahtuakki siihen keskipaikalle, ilman kiroilua kun se sivupenkki sit pitää siitä vierestä kallistaa..

ja sit se turvallisuus. Sit kun luulet löytäneesi, siis luulet, täydellisen istuimen, jossa on mukamas kaikki, niin sit sitä ei helvata oo testattu missään! What a..Ei mitään, ei yhtää mitään testiä. tai sit se on saanu välttävän. Joo ostanpa sellasen.

Voin sanoa että savu nousi korvista.

Mietinkin, että pitääpä kääntyä paikallisten turvaistuinmyyjien puoleen, ja pyytää ihan kirjaimellisesti testattavaksi istuimia ERITYISEN rakkaan käytössä. Ei muuten ole britax,maxi-cosi tai muutkaan hintavat merkit vielä tälläistä testiryhmää vastaansa saaneetkaan kuin meidän Saaga…

 

Saa nährä lähteekö kukaan yrittäjä todelliseen TURVAISTUIN TESTIIN...

 

tarina jatkuu.. :)

 

 

-karhuemo

 

 

tarina jatkuu..