Miten hankalaa on lapselle saadakkaan koulukyytiä?

Asumme mukavasti tässä kahden koulun välissä. Aloimme rakentamaan tupaamme v.2010. Tontin ostimme jo toki 2009, silloin myös alkoi uuden "uljaan" koulunkin rakennus tuohon isoon tien toiselle puolelle.

Kun siis ostimme tontin, tiesimme ja oletimme tyhmyyttämme että kuulumme Kouran koulun piiriin. Ihan niinkuin aina tän ison tien tällä puolella olevat ovat kuuluneet. Kouran koulu on pieni ja hyvä kyläkoulu, jossa myös mieheni äiti on aikoinaan koulunsa käynyt.

Vaan kuinkas ollakkaan kun uusi ja upea laitos rakentui! Alkoikin taas virkamiesten kynät sauhuta. Vedetään rajoja pitkälle Kouraan päin että saadaan uusi laitos täyteen. Tässä mielivaltaisessa viivojen piirtämisessä meni myös meidän katu uusiksi.

Meiltä on Kouran kouluun 7km ja uuteen keski-nurmon laitokseen 5km. Eli joka tapauksessa se yli 3km, mikä eskarilaisilla on koulukuljetuksen rajana. Mutta, kas kun nyt niitä viivoja mielivaltaisesti piirreltiin, kuulummekin nyt Kouran sijasta tähän laitokseen. Mitä hemmettiä??? Koulukyytiä ei siis pojallemme luvattu tuonne Kouraan, mihinkä lastamme olisin halunnut laittaa. Millähän helvetillä mä tätä meidän tupaa nyt siirtäisin sen 2km tonne Kouraan päin että saisimme taas kuulua siihen kouluun minkä takia tämä asuinpaikka valittiin??? Ja kauanko taas meidän talo saa sijoillansa olla, kun aletaan taas viivoja vetämään lähemmäs kouran koulun nurkkia??

Mutta tämä on vielä pientä... Tässä meidän omalla kadulla on erään ihanan perheen tilanne vielä kammottavampi. Kiitos kynänvetojen, perheen kaksi lasta käyvät Kouran koulua, mutta nyt, kun nuorin aloitti ekaluokan, kuuluisi hän nyt yhtäkkiä keski-nurmon laitokseen? Miten tämä voi siis oikeasti olla mahdollista? Ettäkö perheen sisarukset kävisivät eri kouluja vain koska nyt joku puku päällä istuva narri päätti niin? Ja kun valitusta hyvine perusteluineen sai asiasta antaa, sai perheen isä kokea sen, miten virkamiehet täällä tavallista kansaa kyykyttää. Ei heidän tarvitse valituksia edes käsitellä! Miten, siis miten tämä näin voi mennä???

SEINÄJOELLA voi..

En oikeastaan ole enää yhtään yllättynyt mistään. Lähinnä kiehun raivosta niin että etten tiedä mihin hyppäisin.

Miksi emme saisi käydä Kouran koulua? kas kun kerron teille miksi! Tämä on se ensimmäinen askel, millä saadaan nyt vanha kyläkoulu pikkuhiljaa hengiltä. Viedään koulun rajat aina vain lähemmäs ja lähemmäs Kouran koulun nurkkia. Kas kun kartasta katsoin missä uusi raja menee, niin tämä meidän pikkukatua edeltävä pikitie on viimeinen tie ennen metsiä, suota,"erämaata" ja lähempänä sjokea olevaa teollisuusaluetta. Kaiken järjen, sen kuuluisan MAALAISJÄRJEN mukaan tiemme kuuluisi edelleen samaan läjään muiden tämän isoon tien tällä puolella olevien katujen kanssa. Tuntuu niin hullulta katsoa tuota karttaa ja todeta että meidän katu on erotettu muista kaduista tässä alueella, vaikka ihan selvästi kuulumme tähän kouran "rykelmään", ja miten paljon järkevämpää olisi koulujako laittaa isoosta tiestä poikki.

Puhutaanpa LÄHIKOULUSTA

meille puhuttiin syynä tälle päätökselle sitä, että Keski-Nurmon laitos on meidän LÄHIKOULU. Elikkä siis lähin lapselle osoitettava oppipaikka. No joo, selvä, onhan sinne se 5km, kun taas tuonne Kouraan se 7km, ja kun  kerran rajaa vedettiin lähemmäs Kouraa niin kai nyt keski-nurmoosta tuli lähikoulu. Yllätys. Vaan kun laissa ja säädöksissä sanotahan näin: - Lähikoulu tulee määrätä ja opetus järjestää siten että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Kunta voi vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa (opetuskieltä muuttamatta), perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi koulun remontti, tilanahtaus tai koulumatkan vaarallisuus. Oppivelvolliselle osoitettu lähikoulu ei siis aina ole automaattisesti maantieteellisesti lähin koulu, vaan esim. koulumatkan turvallisuuden vuoksi myös kauempana sijaitseva koulu.

Ja jännä sana tuo LÄHIKOULU.. meille kun sitä painotettiin päätöksien tueksi. Vaan kun mennähän Kouran toiselle puolelle, Peräseinäjoen ja kouran väliin Ylijoelle.. Siellä lähikoulu tarkoittaa Kouran sijaan Peräseinäjoen koulua.. Ei siis maantieteellisesti lähintä (Eräässä esimerkissä Kouraan 5km ja pjoelle 13km.) tai edes koulumatkaltaan turvallisinta ( taksikuljettaja tietää kyseisen tien ylijoelta pjoelle olevan todella huonossa kunnossa melkein aina, päällystämätöntä, kelirikkoista tietä.) koulua. Milläs Seinäjoki tämän valinnan selittää? Nousihan siitä asukkaat mellakkaan, mutta oliko vain huuto tuulessa..

Ja heille ei painoteta sanaa lähikoulu, vaan sanotaan että se ei ole mikään käsite enää edes. Aijaa?? Miksi se sitten meille on käsite, ja painava sellainen? onks Seinäjoen virkamiehillä valikoiva käsite tästä asiasta riippuen kysyjästä?

Onko tämäkin sitä Kouran koulun tukehduttamista? viedään joka ilmansuunnasta oppilaat muihin kouluihin, jotta parin vuoden päästä voidaan todeta koulun ylläpitämisen kannattamattomaksi, oppilasvähyyden vuoksi? HÄPEÄISITTE perkeleen pukupellet!!! kovasti puhutaan että laitetaan Kouraan uutta asuinaluetta myyntiin ja kasvamaan tämä alue. Samaan aikaan tehdään lähes mahottomaksi päästä edes kouluun?

Meidän valintaa ihmetellään, voi miksi meille ei kelpaa keski-nurmo? miksi pitää päästä Kouraan? Mitä väliä sillä on?

 

No on sillä kuulkaa väliä.

LUOKKAKOKO

Kun keski-nurmo natisee liitoksistaan (oisko ollu lähemmäs 30 eskaria jotka aloitti nyt siellä, yksi ryhmä) oltiin Kourassa iloisia niistä 7:stä pienestä eskarista jotka oli ilmoittautunut koulutielle. Näistä toki vain neljä aloitti lopulta eskarin Kourassa. Esikoisemme on yksi heistä. Mitä luulette, kummassa ryhmässä toteutuu lapsikohtainen, yksilöllinen ja lapsentahtinen opiskelu? tässä pienessä, vaiko isossa ryhmässä? Kukin saa muodostaa oman mielipiteensä mutta mielestäni on järjen köyhyyttä lykätä lapsi noin isoon ryhmään, missä tuskin opettaja ehtii nähdä ja tutustua jokaiseen lapseen yksilönä. "Lapsi oppii siinä elämään ryhmässä ja laumassa..Sosiaalistuu kunnolla" no joo, valvotusti tämä ois varmaan ihan hyvä juttu,mutta kuka vanhempi oikeasti luulee naiivisti niin että opettaja ehtii olla läsnä sellaiselle laumalle pieniä nappoja?? Jos asia menis ku elokuvissa, niin kaikki ois kavereita keskenään ja blahblah blaaaa, mutta kun realiteetit on jotain ihan muuta. Nykypäivänä kun ensimmäiset kiusaajat astuvat parrasvaloihin jo eskarissa. Niin kuulkaa niistä pellavapäisistä kullannupuista voi oikeissa olosuhteissa kuoriutua jo oikein potentiaalisia kiusaajanalkuja eskarissa. Noin isossa laumassa vain vahvimmat pärjäävät. Mä en halua että sellainen jää opettajalta huomaamatta, jos mun lapsi on jommalla kummalla puolella siinä selviytymistaistossa.

Ja joo voihan se ollakkin että jollekkin pätkälle tuollainen iso ryhmä on hyvä juttu, ei sillä. Kukin täällä tavallaan ja kun kerta siellä keski-nurmon laitoksessa noin moni eskari aloittaa, niin jokaisella niistä on takanaan vanhempi joka sen päätöksen tuosta on tehnyt.. ja todennut hyväksi.

OPETTAJIEN LÄSNÄOLO

Minä kuitenkin tykästyin vanhan Kouran koulun tyyliin. Opettajien läsnäoloon. Siihen, että oppilaat tunnetaan nimeltä, ja luonteeltaan. Ollaan vastavuoroisessa kontaktissa ja otetaan se huomioon opetuksessakin.

Sain vahvistuksen tälle kun meidän pieni eskarilainen jännitti ekaa päiväänsä niin että itku tuli. Aamulla jo autossa sanoi pieni muruseni että "äiti mua jännittää niin että mahaan sattuu."

Ja kun tuli hetki päästää irti siinä koulun pihassa, ei tahtonut isopieni lapseni päästää irti. Enkä minä voinut häntä itsestäni irti repiä, tai saattanut sitä edes tehdä. Kun karhuemokin taisteli itkua vastaan, oli elämänmuutos koskettava äitiäkin.

Tämän näki opettaja, joka jo aiemmin poikaani tsemppasi ja toimitteli niitä näitä, luottamusta luoden. Kun kelloit soivat tarttui hän pientä soturiani kädestä ja sanoi ettei hätää ole, hän on siinä pojan kanssa. Ja hän oli. kädestä kiinni pitäen kuuntelivat rehtorin puheen, opettaja kyykyssä lapseni vierellä ja sitten jo minäkin uskalsin lähteä kotiin kun näin, että kyyneleet olivat jo kuivaneet jännittävän aamun päätteeksi ja luottamus opettajaan oli syntynyt. Tuodaan tämä tilanne tuohon isoon ryhmään. Miten opettaja olisi voinut keskittyä vain mun lapseni jännittämiseen, kun siinä tilanteessa niitä olisi varmaan ollut se 10-15 muutakin joita jännitti ja ehkä vähän itketti? hmm? siinä olisi esikoisemme sitten itkeskellyt, ilman aikuisen turvaa kun en voi hänen mukanaan mennä. Sydäntä raastaa tälläisestä ajattelukin. 

Eihän se opettajien syy tietenkään ole että toisilla on se 30lasta, ja toisilla 4. kaupunkihan ne resurssit määrää. Joten en märise tässä opettajista, vaan heitä ohjaavista tahoista.

EI KIUSAAMISELLE

Minä pidän siitä kiinni ,että lapseni saa turvallisen ja mahdollisimman pehmeän koulutien. Luodaan se oma turvallinen kaveripiiri. Mikä riski on joutua kiusatuksi, kun laitetaan vastakkain se 30hengen ryhmä, ja tuo 4:n hengen ryhmä.

Kummassa luulet olevan suurempi todennäköisyys?

Itse olen käynyt sen läpi, mitä niin valitettavan moni muukin on käynyt. Aina ala-asteen ekaluokasta, ysiluokan viimeiseen päivään asti sain kestää sitä helvetin päänaukomista,kiusaamista, porukasta jättämistä yms yms.

Meidän luokkakoko oli aina lähempänä 30:tä kuin 20:tä. Ja aina ne samat naamat jaksoi härkkiä, vaikka osa oppilaista vaihtuikin. Ei auttanut vanhempieni puuttuminen, vaikka opettajien läsnäollessa itketettiin kiusaajia puhuttelun merkeissä, ei auttanut kanne rehtorille, ei auttanut pyyntö että kiusaajat vaihtaisivat koulua. Ei auttanut pyyntö että edes yläasteelle siirryttäessä kiusaajat menisivät eri luokalle kuin minä, sekin pyyntö kaikui kuuroille korville.. Ei opettaja, eikä kukaan ehtinyt olla oikeasti läsnä niin suurelle luokalle,saatika yhdelle hiljaisemmalle yksilölle. Ei kukaan voinut nähdä niitä tilanteita tai että olisi edes ehtinyt niihin puuttua. Niin opettajien silmien alla, kuin välitunneilla, kotimatkoilla, joka paikassa tunsin oloni turvattomaksi. Elämäni oli koulun osalta aivan yhtä helvettiä, vaikka arvosanat olivatkin aina hyviä. mutta tästä aiheesta nyt on turha enempää kirjoittaa, pointti tuli selväksi......

(että terveisiä vaan Perkele niille apinanaivoisille,kädellisiä etäisesti muistuttaville vatipäille, ku pilasitte mun koulutien.)

En siis jostain kumman syystä haluaisi tätä samaa kohtaloa tyrkyttää esikoisellemme.. Jos vain voin siihen jotenkin vaikuttaa minimoimalla kiusaamisen mahdollisuuden. teen sen.

Onko siis oikeasti niin kamalan väärin että haluamme pitää omalta osaltamme pienet kyläkoulut hengissä? Mikä kulttuurinen ja arvokas perintö tuo Kouran kyläkoulu onkaan? Miettikää sen historiaa.

Miettikää miten monien paikkakuntalaisten jalanjäljet sinne suuntaavat. Kuinka sen juuret ovat syvällä. Miten hienoa oikeasti on että lapsemme käyvät juuri tätä kyläkoulua.

SILLÄ ON SAAMARI VÄLIÄ!

No joo ja tässä päästääkin sitten viimeisimpään pikkujuttuun. Eli, jos olisimme nyt kuitenkin sitten kyyditysten kaaduttua suostuneet keski-nurmon kouluun laittamaan lapsemme, saimme kautta rantain kuulla pienen ongelman sen kyyditykseen.

Eli eskarilaiselle kun on säädöksissä sanottu, että yli 3km koulumatkoille tulee saada kyyti KOTIPIHASTA- koulun pihaan. Mutta, meidän tapauksessa asia ei meniskään ihan näin. Meidän eskarin olisi pitänyt kävellä pikitien reunaa pitkin 800m, ylittää iso kuortaneentie, ja mennä odottamaan LINJA-AUTOA pysäkille. AI jumalauta...

Mitä järjenjättiläisiä siellä pöytien takana istuukaan? näillekkö verorahoista palkka maksetaan? saatana ku pistää vihaksi.

Kun meidän tien päästähän hakee taksi nämä naapurimme kaksi lasta kouran kouluun. siihenhän samaan kyytiin ei esikoistamme ois saanut millään, ei tietenkään se oo järkevää! Laitetaan tämä pieni eskari kävelemään ensin kilometri yksin ja sitten menemään oikeeseen linja-autoon. ja laitetaan se ylipäätään sellaseen kouluun mistä se ei tunne ketään!

Ja millähän helvetillä ne kuvitteli että minä kuskaisin lasta kouraan joka päivä kun nyt kielsivät meiltä kyyditykset? joo on mulla auto, mutta hyvänen aika. Saagan ruokintakone, ja lääkkeiden anto on lucaksen eskarin alkamisen aikaan menossa. Kaikkine letkuineko ja koneiden kans pieni autoon? plus tuo kolme vee vielä päälle. Entä tämä yhtälö -30 asteen pakkasessa? ja sama uusiksi kun eskari loppuu? JÄRKI HOI...

kyllä ristus mä niin ihailen koulukyytikoordinaattorien ajatusten juoksua!! vai poltteleeko heidän taskujaan pieni hyväveliavustustonni tai pari? kustannusten minimoimisesta kai nyt saa jotain bonuksia, eiks vaan? ajetaan koura hissunkissun alaspäin, niin ettei kukaan ehdi edes huomata...kääritään siitä vähän hyvää omaan taskuun, ja ollaan ku ei oltaaskaan!

Kyllä näiden ihmisten ajatukset lapsen parhaasta menee metsään ja rajusti. En usko että lapsen parasta mietitään lainkaan. kuka näitä vatipäitä valittee tuonne tälläisiin virkoihin edes?

Valitus on mennyt eteenpäin tietysti. Saa nähä onko vaasan hallinto-oikeus yhtään eri mieltä Seinäjoen kaupungin kanssa tästä. voivat nimittäin olla aivan helvetin varmoja siitä että karhuemo on jälleen valmis viemään tänkin vaikka maailman tappiin asti.

NE ei tiedä vielä kenen kans laittoivat sukset juuri ristiin...

 

karhuemo